Missie en visie van de Michaëlschool | |
Op de Michaëlschool is het kind het uitgangspunt. Verbonden met de mensen en de wereld om je heen kom je tot ontwikkeling. Samen met de volwassenen en de kinderen om je heen groei jij op tot een volwassene die iets kan betekenen in de maatschappij. Kinderen helpen elkaar en zoeken samen naar oplossingen We hebben vertrouwen in jouw groei en ontwikkeling. Hierbij bieden we een leeromgeving die aansluit bij de verschillende onderwijsbehoeften van de kinderen. Wij volgen en begeleiden de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van ieder kind. We hebben hoge verwachtingen van ieder kind en werken steeds aan het verbeteren en het borgen van onze onderwijskwaliteit. Dit doen we in een prettige sfeer waarbinnen we elkaar positief benaderen. Daarbij krijgt ieder kind persoonlijke aandacht en tonen we dan ook persoonlijke betrokkenheid. Je bent verantwoordelijk voor jezelf, de mensen en de wereld om je heen. In een rijke leeromgeving worden de kinderen uitgedaagd om zichzelf te ontwikkelen. Leerlingen voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen leer- en werkproces. Er is ruimte voor creativiteit en eigenheid in denken en doen. Kinderen worden gestimuleerd om zelfstandig te werken en vanuit eigenaarschap zelf verantwoordelijk te zijn voor de eigen ontwikkeling. Daarbij leren de kinderen zelf doelen te stellen.
IdentiteitDe school is een van oorsprong een katholieke school. Hoewel we dit niet meer expliciet uitdragen, zien we dit terug in de manier waarop wij met elkaar omgaan, in een sfeer van respect, zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar. Op eigentijdse en creatieve wijze wordt vormgegeven aan levensbeschouwelijk onderwijs, geïntegreerd in het thematisch onderwijs. Hierbij laten we ons inspireren door verhalen, tradities, rituelen, feesten en ontmoetingen tussen mensen. We vieren het kerst- en paasfeest met elkaar en hebben aandacht voor de feesten uit andere religies. We dagen kinderen uit na te denken over de diepere dingen van het leven.
Sociale veiligheidVerbonden met de mensen en de wereld om je heen Samen met de mensen om je heen mag je je ontwikkelen en uitgroeien tot een volwassene die van betekenis kan zijn voor de maatschappij. Opgroeien gaat niet vanzelf, samenwerken gaat niet vanzelf. Kinderen hebben handvatten nodig om met situaties om te gaan. Het best oefen je deze in een neutrale situatie en dus staan er daarom wekelijks sociaal emotionele activiteiten op het programma van de groepen. Gezinnen hebben kinderen in diverse groepen en dus is een doorgaande lijn en een gezamenlijk doel voor de hele school wenselijk. Op de Michaëlschool maken we gebruik van Kwink. In de wekelijkse nieuwsbrief wordt het doel van de periode gecommuniceerd met de ouders. Kwink onderscheidt zich door de focus op zowel de vijf competenties van sociaal-emotioneel leren als de vijf fasen van groepsdynamica. Het zijn de uitgangspunten om de activiteiten vorm te geven. Ook is er aandacht voor de transitie (het geleerde in praktijk brengen). Hoe wordt een klas een prettige groep? Dat gaat niet vanzelf. Vragen die spelen zijn: Wie bepalen de sfeer? Wie is de leider? Zijn er ook informele leiders? Wie zijn de meelopers? Jarenlang onderzoek naar groepsdynamica toont aan dat een leraar die rekening houdt met de fases die een groep doormaakt en daar zowel sturend als volgend in acteert, de beste voorwaarden creëert voor een succesvol en prettig jaar. Die groepsfases zijn:
Sociaal-emotioneel leren kent vijf competenties. Gedragsdeskundigen stellen dat het systematisch aanleren van de volgende vijf competenties (levensvaardigheden) wezenlijk bijdraagt aan een veilige leer- en leefomgeving:
Niemand wil dat gedrag van kinderen uit de hand loopt. Immers: dit type gedrag kan het klimaat in de groep negatief beïnvloeden. Veel van die gedragsproblemen zijn door het aanbieden van goed onderwijs te voorkomen. ‘Preventie’ is daarbij het sleutelwoord en is nauw verbonden met veiligheid. Zeker in het kader van passend onderwijs is vroegtijdige signalering, gevolgd door snelle, lichte maatregelen en interventies, van groot belang. Onderzoek bevestigt dat preventie vele malen effectiever en daardoor ook goedkoper is, dan achteraf (curatief) repareren. Daarom gebruiken wij op de Michaëlschool de methode Kwink op een structurele wijze. Inclusief actief burgerschap en sociale integratie Scholen hebben sinds 2006 de wettelijke opdracht om actief burgerschap en sociale integratie van leerlingen te bevorderen. Actief burgerschap verwijst naar de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sociale integratie is de deelname van burgers ongeacht hun etnische of culturele achtergrond aan de samenleving, in de vorm van participatie en bekendheid met, en betrokkenheid bij, uitingen van de Nederlandse cultuur. Gedragsprotocol Op de Michaëlschool vinden we het belangrijk dat iedereen op een respectvolle manier met elkaar omgaat. Maar wat als dit niet lukt. Dan kunnen wij terugvallen op ons gedragsprotocol dat wij hebben opgesteld.
| OnderwijskwaliteitDe onderwijskwaliteit op onze school is goed en dat willen we in de toekomst zo houden. Op verschillende manieren en vanuit verschillende invalshoeken wordt de kwaliteit van ons onderwijs gevolgd. We houden enquêtes onder ouders, personeel en leerlingen. We doen op school periodiek mee met een traject van zelfevaluatie & visitatie binnen Blosse Onderwijs en we krijgen periodiek bezoek van de onderwijsinspectie. De input vanuit de verschillende kwaliteitsmetingen hebben we verwerkt in ons schoolplan. In het plan wordt aangegeven welke beleidsvoornemens we hebben voor de komende jaren. Het huidige schoolplan is vastgesteld voor de periode 2021-2025. Per jaar worden de voornemens uitgewerkt in een jaarplan. Daarin staat beschreven wat het team in een bepaald schooljaar wil verbeteren in de school, hoe dat gebeurt, hoe het bekostigd wordt en hoe gecontroleerd wordt of de doelen ook daadwerkelijk bereikt zijn. Naar aanleiding van het inspectiebezoek in november 2022 hebben wij ons de volgende doelen gesteld:
Zorg en begeleidingOp de St. Michaëlschool is het kind het uitgangspunt. In een rijke leeromgeving worden de kinderen uitgedaagd tot leren. Kinderen worden verantwoordelijk gemaakt voor eigen leer- en werkproces (kritische denk/werkhouding). Er is ruimte voor creativiteit in denken en doen (probleemoplossend denken) en voor communiceren en samenwerken. Sociale en culturele vaardigheden (burgerschap) vormen de basis voor het onderwijs. Wij bieden kinderen structuur en zorgen voor een doorlopend leerproces. Dit zien we terug in onze organisatie, methodes, thema’s en leermiddelen. Er wordt stevig ingezet op de basisvaardigheden, taal en rekenen. We besteden speciale aandacht aan het begeleiden van taal/leesproblematiek en het geven van extra uitdaging aan kinderen die dat nodig hebben. We bieden een leeromgeving die aansluit bij de verschillende onderwijsbehoeften van onze kinderen. We volgen en begeleiden de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van ieder kind gedurende de hele basisschoolperiode. Als het nodig is bieden we aangepaste leerstof en extra begeleiding. Persoonlijke aandacht is onze kracht! Omdat de groepen klein zijn, is er ruimte en tijd voor persoonlijke aandacht of ondersteuning. Heeft uw kind extra ondersteuning nodig, dan bepalen de leerkracht en intern begeleider welk niveau van ondersteuning passend is. Indien nodig schakelen we de consulent van het samenwerkingsverband in. We bespreken zorgvuldig wat uw kind precies nodig heeft. Wie is uw kind als persoon? Wat gaat er goed? Wat gaat er minder goed? Wat is er nodig om te zorgen dat het beter gaat? In het zogeheten multidisciplinair overleg (MDO) bent u een belangrijke gesprekspartner. Hierbij is ook de consulent van het samenwerkingsverband aanwezig. Soms worden er ook andere professionals betrokken bij het MDO, bijvoorbeeld medewerkers van jeugdhulp, gemeente of zorginstellingen. Iedereen brengt zijn eigen gezichtspunt in. Zo ontstaat een gezamenlijk plan voor de juiste vervolgstappen. Het TOP-dossier is een werkdocument dat ons praktische handvatten biedt om een leerling effectief te ondersteunen. Als ouder wordt u actief betrokken bij het invullen van het TOP-dossier. Nadat we de behoeften van uw kind goed in kaart hebben gebracht kan duidelijk worden dat het antwoord op sommige ondersteuningsvragen buiten het bereik van onze school ligt. Deze grens in ondersteuning is niet altijd scherp. Het aangeven van grenzen is maatwerk. Analyse, eerlijkheid en helderheid zijn belangrijk om de grens van het kunnen te bepalen. Uitgaand van wat uw kind nodig heeft zoeken we dan samen met u en het samenwerkingsverband een passende plek voor uw kind. We kijken samen naar wat het beste is voor uw kind. Het belangrijkste is dat het kind zich optimaal kan ontwikkelen en krijgt wat daarvoor nodig is.
|
Persoonlijke aandacht is onze kracht! |
ContactMichaëlschool Zuidervaart 61 1846 LG Zuidschermer info@michaelschool.nl T. 072-5044486
Volg ons ook op
Op zoek naar kinderopvang?Bekijk alle Blosse opvangvormen
Ook een leuke baan in opvang of onderwijs?Kijk eens op www.werkenbijblosse.nl
Aangesloten bij | Laat een bericht achter
| Direct naarHome Michaëlschool
Onderwijs | Groepen Zoek in de site |
|